Sider

søndag den 4. marts 2012

Hælere og stjælere skulle begge have samme løn - ?

Sambært Løgtingslóg nr. 28 frá 10. mars 1994 um vinnuligan fiskiskap, grein 2, er fiskatilfeingið fólksins ogn:
Livandi tilfeingið á føroysku landleiðunum og tey rættindi, føroyska heimastýrið við samráðingum hevur rokkið ella eftir altjóða rætti eigur uttan fyri føroysku landleiðirnar, eru ogn Føroya fólks.

Vit kenna óteljandi dømi í Føroyum, har skip eru seld, og rættindini at gagnnýta fiskatilfeingið eru seld við, í staðin fyri at tað verður latið landinum aftur við takk fyri lán. Tað minnir nógv um støðuna, tá ein leigar eina íbúð, men so selir íbúðina, hann ikki eigur.

Hetta minnir eisini sera nógv um lýsingini frá wikipedia av fleiri brotsverkum.

Svindel:
Svindel er en kriminel proces hvori en given person anskaffer sig selv økonomiske midler eller andet af personlig eller finansiel værdi. En person der begår svindel kaldes en svindler.

Mandatsvig:
Mandatsvig er en formueforbrydelse som består i, at man som forvalter af en andens formue giver denne et tab for at give sig selv eller andre en gevinst.

Bedrageri:
Bedrageri er en formueforbrydelse, som består i, at man ved at vildlede nogen får dem til at handle anderledes end de ellers ville, og dermed fremkalder et uberettiget økonomisk tab hos andre og hos sig selv en vinding.

Tyveri:
Tyveri er en betegnelse for det at stjæle eller optræde som tyv. Tyveri dækker over den handling der består i uretmæssig tilegnelse af noget der tilhører en anden.

Underslæb:
Underslæb er en kriminel handling, som går ud på at tilegne sig genstande, der helt eller delvist tilhører andre, men som man er i besiddelse af. Underslæb adskiller sig derved fra tyveri ved, at man allerede er i besiddelse af det tilegnede.

Og Ulovlig omgang med hittegods:
For ulovlig omgang med hittegods straffes den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding tilegner sig en fremmed rørlig ting, som ikke er i nogens varetægt, eller som ved ejerens forglemmelse eller på lignende tilfældig måde er kommet i gerningsmandens varetægt.

Venda vit aftur til íbúðina, sum ein leigari hevur selt. Tá tað verður uppdagað, verður salgið annullerað, tí ikki ber til at selja nakað, sum onkur annar eigur. Tann sum hevur selt verður revsaður, og roynt verður at fáa pengarnar inn aftur, so tann sum hevur keypt kann fáa sínar pengar aftur. Politiska skipanin hevur tó avgjørt gjøgnum lógina um vinnuligan fiskiskap, at víðarisøla av fólksins ogn er loyvd. Kanska er tað tá mest at samanbera við Hæleri:
Hæleri er en kriminel handling, der består i at skaffe sig eller andre del i udbytte der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse. Typisk forbindes hæleri med køb af stjålne varer eller hjælpe en anden gerningsmand med at gemme stjålne genstande. Hæleri er dog ikke begrænset til handel med stjålne fysiske genstande.

Ingen kommentarer: